Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2013 23:23 - CHRISTO Big Air Package - Photo by Rossi Ros -Христо Явашев- Кристо снимки Роси Рос
Автор: rossiros Категория: Изкуство   
Прочетен: 2649 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.12.2019 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
imageimageimageimage
The Big Air Package, Progect for Gasometer, Oberhausen, 2012-2013
 
Christo
: American,Bulgarian born Christo Javacheff, June 13,Gabrovo, of an industrialist family.
Christo: Studies at Fine Arts Academy, Sofia, Bulgaria.
 1956, arrival in Prague.
Christo studies one semester at the Vienna Fine Arts Academy.
Christo arrives in Paris where he meets Jeanne-Claude.
Birth of theire son, Cyril, May 11. Poet and writer.

Jeanne-Claude
: American, French born Jeanne-Claude Denat de Guillebon, June 13, Casablanca, of a French Military family, educated in France and Switzerland.
Died November 18, 2009, New York City.
Jeanne-Claude: Baccalaureatin Latin and Philosophy, University of Tunis.

                                                   C H R I S T O
                                               Big Air Package
                            Gasometer Oberhausen  16.3. - 30.12.2013

  Big Air Package
instalation in the Gasometer Oberhausen is with a height of 90 metre,diameter of 50 metres,a wolume of 177,000 cubic metres.
Big Air Package is one of the  largest  sculptures of international art.
Big Air Pachage can be observed from the outside and inside.

In exhibition ,The large format photographs by Wolfgang Volz. 
In 1971, Wolfgang Volz meets the artists Christo and Jeanne-Claude for the first time, marking the beginning of a beautiful friendship and collaboration ever since.

"Once you enter the interior, the room seems like a gigantic cathedral..."/Christo/
"Christo is a genius! Magic, majesty, different world, a dream, but they are all real here!" /Rossi Ros/  

Продължавам изцяло лично от тук до финала на текста, разбира се,че съм емоционална, не мога да бъда друга.
Той е гений!
Магия, величественост, различен свят, мечта, но всички те са истински тук!
                      Christo and Jeanne-Claude  
                           Кристо и Жан-Клод

Христо Явашев - Кристо e  роден на 13 юни 1935 в Габрово, България.
Неповторим творец ! Космополит ! Създател, художник, архитект, политик, организатор...! Отдаден на идеите си и реализирането им. Christo работи без почивка, малко спи, живее за да създава проекти. Обича.Човек с характер, който непрестанно се развива, твори, действа, не се отказва и не се подава на натиск, иска да създава инсталации, които променят за период от време възприятията ни за красиво. Проектите си успява да реализира съвместно със съпругата си Jeanne-Claude /1935-2009/. Родени са в един ден и година. Техният град е Ню Йорк. От 1961година работят съвместно. Преди  време Кристо пререгистрира всичките си проекти, добавяйки и името на Жан-Клод. Имат син Кирил, поет и писател. При тях в Америка са едно от децата на брат му, както и едно от децата на нейната сестра.

В интервю с мен, излязло на 30ноември 2012 със заглавие " Хиляди българи носят в сърцето си родината " за " Зов Нюз ", споменавам за Христо Явашев-Кристо и Жан-Клод. Не случайно си избрах да изнеса лекция за Christo на френски в института, където уча  и в момента.
Интересът и възхищението ми към тях не спира, напротив - преоткривам ги. Щастлива съм,че успях да видя реализиран проекта в Германия  Big Air Package, където искам да се върна отново.
Имам вкъщи филми, които проследяват развиването на идеите му и осъществяването на проектите им. Един от документалните филми Christo"s Valley Curtain 1972 е с номинация за " Оскар ",Oscar nomination на екипа film  David Maysles, Albert Maysles, Ellen Hofde, 1974, 28 Min. Същата година спечелва филм за Йелския университет. Споменава го самата Жан-Клод в интервю / Interview With Christo and Jeanne-Claude with Albert Maiysles, December 2003 /.
Гледайки документалния филмов материал, разбирам за трудностите през които минават, от възникването на идеята до финала, до резултата, до последния ден от реализацията на всеки един проект.
Само гениален човек е възможно да сътворява в главата си всичко онова, което ние виждаме. Той променя природата, въздуха, сградите, островите в Маями...Стават за определено време, а останалите, имат друг нюанс, различен цвят, ново усещане, друго възприемане - красиво.
 Христо Явашев-Кристо
иска и го прави!
Прекрасно е, че съществуват документални кадри, снимки, архиви, филмов материал...
Жена плачейки от щастие, споделя, че това са най-щастлите дни в живота на дъщеря и майка...Толкова са радостни от гледката пред тях - хълмове с жълти чадъри...!
И Жан-Клод плаче...
Обич!
Мъка, трудности, много хора, океан, лодки...
Те са във водата ,Кристо гази до гърдите с дрехите си, за да помага, с мегафон наставлява, ръководи, пее той или друг...
Хранене на работещите, обличане, каски, придвижване, катерене по трудно достъпни места...Това не са холивудски филми, а истнски кадри от живота и работата на Christo и Jeanne-Claudde.
Работа в какви ли не атмосферни условия, спане, забавления, страдания, инциденти...Да, мога с часове да ви преразказвам...
Всичко има и всичко  става в истинския живот!
При Кристо и Жан-Клод е в много пъти повече, поради мащаба на работата им!
Те променят живота на хората!
Нещо се случва, което никога и никъде няма да се повтори!
Всички екипи, които работят, медии, съратници, близки, приятели, съвсем случайни и обикновени хора, преговори, лобиране / The Pont Neuf Wrapped, Paris, 1975-85 /, гласувания, заседания / Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida,1980-83 /, за и против, на най-високо ниво и не, ходене от къща на къща, от човек до човек, представяне, уговаряне, получаване на разрешителни, самолети, автомобили, планини, реки, хеликоптери, телефонни разговори, буря, откривания, отлагане, разпъване на чадъри, свиване /The Umbrellas, Japan - USA,1984-91/, и още радост, сълзи, нерви, изчакване- понякога с години ...!
Вярвам, че повече хора ще имат възможност да видят филмите! Някои от тях, може да се закупят и в момента на DVD, там, където се намира изложбата.
Надявам се, че в бъдеще ще ги представят в училища, университети, художествени академии...!
Вярвам, че Кристо ще бъде още повече оценяван и изучаван!
До края на декември може да се посети Газометъра в Оберхаузен, Германия, където  е реализиран проекта Big Air Package.
 Изложба с великолепни големи снимки на  фотографа Фолвганг Волц - Wolfgang Volz, сътрудник и приятел на Кристо и Жан-Клод от 1971.
Могат да се видят и проекти, материали, мостри на платове за сините чадъри в Япония и жълтите в Калифорния, САЩ.
Ще намерите информация за всичко свързано с работата на Кристо и Жан-Клод. Ще видите и как изглеждат бъдещите проекти " Over The River " / Project for the Arkansas River, State of Colorado, USA / и " Mastaba " / Project for the United Arab Emirates /.
На сувенирния щанд се продават филми, книга-албум "CHRISTO"/edited by Wolfgang Volz and Peter Pachnicke/, постери...
Big Air Package
Въздушното тяло е зашеметяващо. Отвътре-приказно. В бялото, в светлината, в душата на най-голямата вътрешна въздушна скулптура в света, може да се разхождате, лягате, ставате, мълчите, разговаряте, сядате, пробвате или слушате отзвука, екота на детските гласове от странната акустика, но горе - не!
Когато се изкачите до  десетия етаж, гледката е неочаквана - бяло, лампи, въжета, усещането ми е за тишина, могъщество, преклонение пред изкуството и създателите....
  Излизате от газометъра на десетия етаж и по стълбите продължавате до върха, правите пълна обиколка и виждате града в далечина, панорама от най-високото място в околността! Кристо го е избрал, и отвътре и отвън! Волфганг Волц е помагал! Художникът за втори път се представя тук, но за първи без личното присъствие на Жан-Клод. Преди това тук е проекта от стена  с 13 хиляди варела,The Wall,13,000 Olil Barrels,Gasometer Oberhausen,Germany,1998 - 99
  Снимките ми са непрофесионални, а и бях омаяна от всичко. Не се разрешава ползване на светкавица, но се добива представа от магичната разходка.
С пожелание от мен - да посетите лично при възможност!
Да знаете за всички проекти на Кристо и Жан Клод, освен за опаковането на Райхстага, Wrapped Reichstag, Berlin,1971 - 95, за останалите, за тяхното реализиране, за хората с които работят, дори за това, че звучи и " Притури се планината " в изпълнение на Мистерията на българските гласове на финала в един от документалните филми...
Христо Явашев - Кристо е гениален творец!
Той е истински!
Christo прави и реализира онова, което иска!
Не се поддава на политически натиск в работата си!
Той е свободен!
Вярвам, че Кристо ще бъде изучаван, ще бъде представян, проектите му са и ще останат в световната история на изкуствата!
Вярвам, че Christo е и ще бъде пример за подрастващите!
Всичко е възможно тогава, когато човек обича, знае какво иска, работи здраво, не се отказва, умее да изчаква, но не спира да твори!
Вярвам, че документалните филми ще имат повече зрители!
Заснетите и реализирани проекти на Christo и Jeanne-Claude ни правят свидетели на: грандиозните им начинания, на себеотдаването им, на обичта им !
Те са в историята на нашето време!
Това е моят блог и личното ми отношение!
Rossi Ros - Роси Рос                       www.rossiros.com
Brussels - Брюксел
photo: personal archive Rossi Ros   

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
image
imageimageimageimageimageimage
imageimageimageimageimageimage



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rossiros
Категория: Изкуство
Прочетен: 488541
Постинги: 213
Коментари: 41
Гласове: 354
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031