Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2020 10:13 - Тримата другари
Автор: svetlantonev Категория: Изкуство   
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имало едно време трима другари. Единият бил умник, другият хитрец, а третият леко глуповат. Като завършили училище, умният младеж записал фармация, дипломирал се и отворил собствена аптека. Хитрецът се хванал сервитьор и след известно време открил собствено ресторантче. А глуповатият, който бил най-добър от тримата, продължил семейния бизнес и станал погребален агент.
Минали години. Хитрецът успял да се позамогне. Докато на другите двама приятели бизнесът не провървял особено. Хората се разболявали и умирали, но така и не стигали до техните услуги.
Един ден тримата другари се срещнали и решили да изпият по едно питие. Пийнали и глупакът заговорил:
- Е, приятели, колкото и да се стараем, все не не успяваме да се харесаме на хората. Само, Стиви, на теб късметът се усмихна в живота.
- Знаете ли защо е така? - попитал ги хитрецът. - Ти, Анди си прекалено умен и никога не рискуваш. Мислиш толкова дълго, че щом решиш нещо, някой друг вече те е изпреварил и направил. Майк, ти изобщо не мислиш, караш я ден за ден и позволяваш добрината да надделее над бизнеса.
Умният младеж мислил, мислил и накрая казал:
- Ти може да си най-хитър, Стив, но в живота има нещо повече от парите и това е добротата. По-добре беден и добър, отколкото богат и лош. Парите идват и си отиват, но доброто сърце остава и се помни. Така, че най-добрият между нас си остава Майк.
Стивън се усмихнал ехидно и добавил:
- Е, нямам намерение да се надпреварвам с Майкъл. Току-виж съм го изпреварил и подминал собственото си погребение.
Минали още няколко години. Хитрецът забогатял още повече, но един ден се появила коварна заразна болест, която не прощавала нито на млади, нито на стари. Хората се страхували да не се поболеят и не излизали от домовете си. Така минавали дните. Стивън затворил ресторанта. После жена му се разболяла. Той похарчил купища пари, за да я излекува. Това не помогнало и съпругата му починала, а мъжът полека - лека се пропил.
Анди забогатял, покрай болестта и нямал време да вдигне глава от работа. Същото се случило и на Майк. Толкова много хора умирали, че погребалните агенции не смогвали с погребенията.
Един ден пак се срещнали тримата приятели. Този път ролите се сменили. Бедният вече бил хитреца, а умникът и глупакът - богатите.
- Е, какво нещо е животът - философски изрекъл Стивън. - Докато бях богат не осъзнавах, кое е ценното в живота. Тичах след парите и ги трупах и не се задържах много вкъщи. След като жена ми почина осъзнах, че е трябвало да прекарвам повече време с нея, защото сега нито пари имам, нито спомени. Най-лошото е, че ако не спра с пиенето лекарите ме предупредиха, че ще ослепея.
На другият ден Майк качил приятелят си в колата и го откарал в клиника за алкохолици. Там платил за лечението му, без да се замисли.След година Стивън се излекувал и благодарил на другаря си:
- Майки, пари нямам да ти ги върна, едно сърце само ми остана и в него има специално място за теб. Двамата се прегърнали и повече никога не заговорили за това.



 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlantonev
Категория: Изкуство
Прочетен: 571731
Постинги: 895
Коментари: 0
Гласове: 382
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031